В Луганске почтили жертв Голодомора ... трижды

В Луганске почтили жертв Голодомора ... трижды

26 ноября в Луганске, как и по всей Украине почтили память погибших в Голодомор 1932-1933 годов. Но чествовали по-своему, а вернее, три раза.

Утром в 8 часов к памятному знаку жертвам Голодомора цветы положила областная власть. Председатель Луганской облгосадминистрации Владимир Пристюк, заместитель губернатора Эдуард Лозовский, заместитель главы облсовета Юрий Хунов и заместитель городскому головы Заза Зухбая пришли к памятнику вместе со священниками с УПЦ МП.

Вторыми почтили жертв Голодомора в 10 часов уже традиционно для города Общество «Просвита» и другие организации, которые сразу договорились прийти без организационной символики. Организаторы сразу предупредили, что это не тот день, когда стоит размахивать своими флагами и пропагандировать свою политическую силу. На этот раз совместный молебен возле памятного знака жертвам Голодомора провели священники УПЦ Киевского патриархата и Украинской греко-католической церкви. Организаторы раздавали калину и каравай, а также траурные ленты. Всего на второе мероприятие пришло около сотни людей.

С точки зрения массовости выиграло третье мероприятие, очерченное как всеукраинское, которое прошло в 14 часов. Шествие от центра города к памятному знаку жертвам Голодомора собрало примерно 170 человек, а большое количество флагов превратило мероприятие на открытый митинг. Здесь встретилисьпрактически все оппозиционные партии, и «Свобода», и «БЮТ», и «Фронт перемен», а даже редкая для луганского края «Наша Украина». Поминальную службу провел священник греко-католической церкви, хотя планировалось провести вместе с УПЦ КП, но ее представители на этот раз не явились.

Почему же так получилось, что в день, когда все украинцы должны объединиться общим горем и памятью, отбросив все политические предпочтения и ссоры, мы не можем все вместе в одно время выйти бок о бок и почтить память погибших ? Об этом мы поинтересовались непосредственно у участников акций

Олександр Антонов, учасник двух акций, програмист:

У цей день просто необхідно віддати шану померлим землякам. Мені категорично не сподобалося, що цьогоріч шану загиблим луганці віддавали поокремішньо . Те, що влада, окремо від мешканців це зробила, це в мене не викликає ані здивування, ані якогось осуду. Я з цею владою не хочу виходити разом на її пластмасове "вшанування". Бо ця влада (в силу своєї парт. приналежності і пануючому в ній "світогляду") завжди заперечувала факт Геноциду українців і не трудилася добирати виразів у прагненні образити мешканців Луганська і Луганщини (згадаємо про "больних на голову голодоморцев" з вуст представниці владної коаліції). Стояти поруч з тими, хто себе вже не знає чим відгородити від людей - некомільфо для мешканців Луганська. Я навіть не певен, що хтось знав, про проведення владного "заходу".

А щодо розпорошеності "опозиційного" табору. От це мене зачепило! Я прийшов окрім заходу "Просвіти" також і на захід о 14:00. Відмінність між ними в тому, що на другому було повно орг. прапорів. Моя особиста думка - що це не той день і не той захід, де треба майоріти своїми рекламними банерами. Це людська трагедія, тож треба прийти до людей по-людськи. Знявши з себе всі регалії, відзнаки, банери і орг. прапори. Знаєте, як на мене, якщо ти прийшов вшанувати померлих, то шануй померлих... А якщо ти прийшов "проголосуйте за мене", "ви ж не забудьте, що це ж Я прийшов оце вшанувати", "Я", "Я", "Я"... "Ви ще не встигли забути? Це ж Я"... Так от - це, як на мене - інша задача. Я не проти орг. символіки. Хай вона буде. Але ж не десятками! Один прапор від організації - достатньо, щоб продемонструвати свою присутність і при тому не робити незручності іншим учасникам заходу - не затуляти йому захід стіною банерів.

Ирина Магрицкая, исследователь Голодомору 1932-1933 рр., организатор третей акции, доцент Луганського Восточноукраинського университета им. В.Даля:

Я давно досліджую тему Голодомору у Луганській області, з цього приводу видавала книгу і зробила фільм, який був показаний у Канаді. Тому висунула пропозицію на засіданні Комітету опору диктатурі в Луганську організувати захід вшанування жертв Голодомору і провести його відповідно до загальноукраїнської акції о 14 годині. На цей захід прийшли і студенти, і люди середнього віку, і громадські організації та політичні партії. Щороку у нас влада окремо проводить вшанування жертв Голодомору вранці на 8 чи на 9 годину, а громадськість проводить пізніше. А те, що проведено кілька заходів: влада вранці, «Просвіта» о 10 і ми о 14 годині, я вважаю, що це непогано, тому що цілий день вшановували у Луганську пам’ять жертв Голодомору. На нашій акції я спочатку вважала не варто використовувати прапори політичних партій, але в принципі, можливо, це і непогано, щоб було видно, хто у нас шанує Голодомор. Що партія влади, на жаль, зі своїми прапорами не прийшла, комуністів, які заперечують геноцидний характер Голодомору, теж не було.

Евгения Крикун



Курсы валют на 31 Июля

100 USD 2591.5589 грн.
100 EUR 3039.6394 грн.
10 RUB 4.3524 грн.
100 GBP 3393.6667 грн.

Курсы ценных металлов на 31 Июля

10 XAU 326432.76 грн.
10 XAG 4291.62 грн.
10 XPT 241274.13 грн.
10 XPD 227798.03 грн.